10 KESHILLA se si ta bëni fëmijën më të lumtur, që çdo familje duhet t`i di!
Gjërat që i bëjnë fëmijët më të lumtur
Fëmijëria është një kohë e veçantë në jetën e dikujt. Një kohë zbulimi, lojë, çudi dhe dëfrim në botë kur fëmija e di botën përreth tyre. Për prindërit, kjo kohë mund të sjellë një ndjenjë të shqetësimit, pasi ata kërkojnë të sigurojnë shëndetin dhe lumturinë e fëmijës. Pavarësisht nga rrethanat, lumturia e fëmijës gjithmonë vjen e para tek ata që i duan.
Nëse jeni prind, ose dikush që i do fëmijët, ne shpresojmë se ajo që lexoni më poshtë do të sigurojë një pasqyrë të madhe për të bërë një fëmijë më të shëndetshëm dhe më të lumtur.
Këtu janë këshilla të provuara shkencërisht për ta bërë atë më të lumtur:
1. Jepini atyre shumë kohë të luajnë
Përgjegjësia primare e një fëmije është për të luajtur. Po, fëmija përfundimisht do të ketë detyrat e shtëpisë, sendet jashtëshkollore dhe kështu me radhë; por nga fëmija deri në adoleshencë, atyre u duhet dhënë liria vetëm për t’u argëtuar. Peter Grey, një psikolog i fëmijëve thotë: “Fëmijët mësojnë mësimet më të rëndësishme të jetës nga fëmijët e tjerë, jo nga të rriturit, nuk mund të mësojnë në ndërveprime me të rriturit”. Pra, u thoni atyre të shkojnë jashtë dhe të luajnë!
2. Lërini diskutimet për diku tjetër
Truri i fëmijës zhvillohet në një normë të jashtëzakonshme gjatë fëmijërisë së hershme. Kur ata dëgjojnë për problemet me të rriturit dhe pasiguritë, gjendja delikate psikologjike e fëmijës mund të preket negativisht; duke i bërë ata të shqetësuar dhe të pasigurtë. Fëmijët nuk duhet të dëgjojnë biseda stresuese nga të rriturit – nuk është aspak koha.
3. Mos i krahasoni ato me të tjerët
Ndonjëherë, të rriturit do të tregojnë tipare të dëshirueshme të personalitetit në një fëmijë tjetër, duke shpresuar që t’i kopjojnë ato. Studiuesit thonë se këto tendenca krahasuese mund të ndikojnë negativisht në besimin dhe ndjenjën e vetë fëmijës.
4. Mësoi përfitimet e emocioneve negative
Pothuajse çdo fëmijë do të ketë shpërthime zemërimi, zilie, trishtimi, etj. Kjo sjellje paraqet një mundësi të mirë të të mësuarit për të rriturit.
Dr. John Gottman në Universitetin e Uashingtonit përmend tendencën e të rriturve për të trajtuar “sjelljen e keqe” të një fëmije duke shkaktuar disa dënime. Një mënyrë më e mirë është të njohësh sjelljen duke mësuar fëmijën që të gjithë përjetojnë emocione negative, duhet të gjejmë mënyrat për të mësuar fëmijën se si të merren me ndjenjat e tyre në mënyrë konstruktive.
5. Pranoni përpjekjet e tyre
Është e rëndësishme, të njohësh kur fëmija shtyn veten të arrijë diçka. Dr Carol S. Dweck në Stanford thotë: «Mesazhi ynë për prindërit është të përqendrohemi në procesin që fëmija angazhohet, siç është duke u përpjekur fort ose duke u përqendruar te detyra – cilat janë gjërat specifike që ata po bëjnë në vend se “je aq i zgjuar, je aq i mirë në këtë … çfarë (i rritur) bën gjëra të hershme”.
6. Tradita e vlerave familjare
Mbajtja e kohës së rregullt familjare sjell pesë përfitime kryesore: fëmija ndihet i rëndësishëm dhe i dashur; fëmija vëzhgon tipare pozitive tek të rriturit; të rriturit mund të vëzhgojnë dhe të mësojnë më shumë për dobësitë e fëmijës së tyre për t’i udhëzuar më mirë; fëmija mund të verbalizojë mendimet dhe ndjenjat e tyre, dhe prindërit dhe fëmija zhvillojnë një lidhje më të fortë.
7. Lërini nga pak të `rrezikojnë` vetë
Fëmijët kërkojnë një sasi të caktuar të mbikëqyrjes; megjithatë, të rriturit mund ta lodhin duke monitoruar çdo lëvizje të tyre. Ky “mbivlerësim”, është kundërproduktiv për zhvillimin.
8. Jepini atyre një ndjenjë të përgjegjësisë (individuale)
Sipas psikologëve të fëmijëve, një sasi e tepruar e mbikëqyrjes mund të shfaqet në fëmijën duke zhvilluar një qëndrim “Unë nuk mund ta bëj këtë vetëm”. Ndërsa një vëmendje – dhe madje, disiplina – është e nevojshme për një fëmijë që të njohë pasojat e përgjegjësisë, mbikëqyrja e parregullt është e paefektshme.
9. Krijo kujtime të lumtura
Gjatë fëmijërisë krijohen kujtimet e lumtura për gjithë jetën. Duke i dhënë një jetë të lumtur si fëmijë, i përgatit për një të ardhme që lumturinë e ka pjesë të rëndësishme.
10. Ji i lumtur ti vet!
Fëmijët mësojnë nga ajo që shohin dhe dëgjojnë, për më mirë ose më keq. Nëse një i rritur paraqet sjellje pozitive, fëmija ka më shumë gjasa të ndjekë ato hapa. Sipas Carolyn Cowan, një psikolog në Universitetin e Kalifornisë: “fëmijët nuk bëjnë mirë nëse të rriturit nuk po kujdesen për veten dhe marrëdhëniet e tyre”.

Burimi: Powerofpositivity
Be the first to comment

Leave a Reply