12 sinjalet që dërgon trupi kur niveli i sheqerit në gjak është tepër i lartë…
Diabeti ka një fillim të ngadaltë, i cili mund të vazhdojë për muaj të tërë dhe personat nuk vërejnë asgjë: simptomat pastaj mund të ngatërrohen me patologji ose çrregullime të tjera, duke ngadalësuar diagnozën dhe duke rrezikuar rrezikuar seriozishtt shëndetin tuaj.

Kjo është arsyeja pse është mirë të dimë simptomat që shkakton një nivel i lartë i sheqerit në gjak dhe të interesoheni për shëndetin tuaj në rastin kur ju vëreni më shumë se një prej tyre.

Ja 12 sinjalet që dërgon trupi kur niveli i sheqerit në gjak është shumë i lartë:

Uri e vazhdueshme

Në rastin e diabetit, trupi është i paaftë të “futë” glukozën në qeliza, e cila është “karburanti” i tyre: kjo gjendje ngatërrohet me një gjendje të zgjatur agjërimi, sikur nuk mungon sheqer në gjak për qelizat, edhe kur ka në fakt ka me shumicë, por nuk ka çelës për aksesin e tyre (insulinë).

Prandaj personi percepton një ndjenjë të urisë të vazhdueshme, e cila shpesh synon ushqime me sheqer, duke rritur kështu sasinë e glukozës në gjak që në raste të rënda mund të çojë në gjendje kome.

Lodhje Kronike

Kur glukoza në gjakut është e lartë, gjaku bëhet shumë i dendur: kjo kërkon punë intensive nga sistemi i qarkullimit të gjakut.

Përveç kësaj, diabeti është një gjendje ku qelizat e trupit nuk munden ta përdorin burimin primar të energjisë ose glukozën, prandaj krijohet një ndjenjë lodhjeje e tepruar: veprimet normale të përditshme janë teje rraskapitëse (ngjitja e shkallëve, ecja etj ), dhe frymëmarrja është gjithmonë e cekët për shkak të densitetit të gjakut.

Nevojë e shpeshtë për të urinuar

Fjala diabet vjen nga fjala greke diabḗtēs, që do të thotë “kalim përtej”: çka ilustron qartë gjendjen që krijohet në rastin e këtij trakti urinar shumë shpesh, sidomos gjatë natës (kur ndodhin rritjet e mëdha të glukozës në gjak).

Sasia e tepërt e urinës që krijohet është një përpjekje e trupit për të ribalancuar glukozën në gjak, ky i fundit hollohet me lëngun intracelular që nuk absorbohet plotësisht nga veshkat dhe nxirret me urinën.

Lëkurë e thatë dhe etje e vazhdueshme

Në përgjigje të rrjedhjes së tepërt të lëngjeve përmes urinës, hipotalamusi dërgon një alarm dehidratimi: ju perceptoni një nevojë të vazhdueshme për të pirë, por kjo etje nuk shuhet as duke pirë shumë ujë. Shumë njerëz gabimisht marrin pije me sheqerna të gazuara, duke i rritur akoma më shumë në nivelet e larta të sheqerit në gjak.

Rënie në peshë e pa-shpjegueshme

Dobësimi vjen për shkak të faktit se, në pamundësi për të përdorur glukozën, trupi fillon të përdorë rezervat e yndyrës për të fituar energji për trupin. Nëse nuk ndiqni dietat e kalorive të ulëta dhe vëreni një ndryshim të rëndësishëm në peshë, kryeni ekzaminime.

Infeksione

Niveli i lartë i sheqerit në gjak krijon një mjedis të favorshëm për zhvillimin e baktereve: nëse keni përjetuar infeksione urinare ose të veshkave, ato mund të lidhen me marrjen e diabetit. Kryeni ekzaminime të specializuara.

Lëkurë e thatë

Hidratimi i lëkurës është një nga mekanizmat e parë të lidhur me një glukozë gjaku shumë të lartë, në të vërtetë:

Lëngjet e humbura me urinën dehidratojnë lëkurën
Sheqeri i gjakut dëmton enët e gjakut periferik që ndërpresin hydration lëkurës
Vështirësi për t’u përqendruar
As truri, një nga përdoruesit kryesorë të glukozës në gjak, nuk mund të marrë energji kur nuk ka “çelësin” që lejon përdorimin e karburantit. Për këtë arsye, fakultetet intelektuale sa vijnë e përkeqësohen duke e vështirësuar çdogjë.

Shikim i mjegulluar

Edhe enët e gjakut të syve vuajnë nga niveli i lartë i sheqerit në gjak: ato me nivel të lartë të sheqerit në gjak kanë një pamje të paqartë.

Shërim shumë i ngadaltë i plagëve

Kur glukoza e gjakut është e lartë, qarkullimi është i rrezikuar dhe ushqyesit e nevojshëm për të riparuar indet arrijnë në zonën e prekur me vështirësi. Në rastin e diabetit, edhe plagët më të lehta mund të marrin shumë kohë derisa të shërohen, duke e lënë pacientin të ekspozuar ndaj rrezikut të infektimit.

Impotencë

Qarkullimi i kompromentuar gjithashtu ndërhyn me funksionimin e duhur të organeve riprodhuese: tek femrat ka një rënie të dëshirës seksuale.

Irritueshmëri

Shumë studime konfirmojnë se cilësia e glukozës në gjak është e lidhur ngushtë me disponimin dhe gjendjen shpirtërore të pacientit: në veçanti, glukoza e tepërt në gjak i bën njerëzit nervozë dhe neurotik, dhe në afat të gjatë mund të çojë në depresion.

Shpërndaje, mund të ndihmoni dikë që nuk ka informacion të mjaftueshëm për këtë sëmundje kaq të rëndë dhe të përhapur!
Be the first to comment

Leave a Reply