9 djathërat që mund të hash edhe kur je intolerant ndaj laktozës
Kur je intolerant ndaj laktozës, ushqimet me shumë laktozë mund të shkaktojnë probleme me tretjen, gazra, fryrje dhe dhimbje stomaku. Për fat të mirë, jo të gjitha djathërat janë të ndaluara në një dietë me pak laktozë. Në të vërtetë, ka disa lloje djathërash që ata që janë intolerantë ndaj laktozës mund t’i hanë në sasi të moderuar.

Si rregull, djathërat më të freskët përmbajnë më shumë laktozë, kështu që stomaku i ndjeshëm duhet të shmangë varitetet krem si ricotta apo gjiza. Sheqeri është përbërësi kryesor i laktozës që e bën të vështirë tretjen, duke i bërë djathërat e stazhionuar, të fortë, që kanë më pak përmbajtje sheqeri, më të lehtë në stomak.

Sipas ekspertit të intolerancës së laktozës, Steve Carper, autori i “Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance”, ka nëntë lloje djathëra që kanë më pak sesa 5 gramë sheqer për racion,  afërsisht 2 deri në 3 për qind laktozë. Për referencë, qumështi i paskremuar ka rreth 4.8 për qind laktozë, që e bën atë një nga sulmuesit më të mëdhenj të stomakëve të ndjeshëm.

Ndërkohë këto janë nëntë djathërat më popullore me sasinë më të ulët të laktozës.

Muenster: 0-1.1% laktozë

Camembert: 0-1.8% laktozë

Brie: 0-2% laktozë

Cheddar (varietete të buta dhe të mprehta): 0-2.1% laktozë

Provolone: 0-2.1% laktozë

Guda: 0-2.2% laktozë

Djathë Blu: 0-2.5% laktozë

Parmesan: 0-3.2% laktozë

Djathë Zvicre: 0-3.4% laktozë
Be the first to comment

Leave a Reply