Ajo se çfarë i ndodhi këtij astronauti mund të bëjë që NASA të mos dërgojë kurrë më njerëz në hapsirë
Një astronaut i NASA-s, i cili kaloi një vit në hapësirë ​​tani ka ADN të ndryshëm nga vëllait të tij binjak – një zbulim që mund t’i ndalonte njerëzit që shkojnë ndonjëherë në Mars.

Scott Kelly kaloi më shumë se 500 ditë në hapësirë, por kur ai u kthye, një bateri e testeve zbuloi diçka befasuese.
ADN-ja e Scott, e cila më parë ishte identike me vëllain e tij të astronautit Mark, kishte ndryshuar dukshëm, transmeton lajmi.net.
NASA tha: “Telomerat e Scott-it (skajet e kromozomeve që shkurtohen me moshën tuaj) në të vërtetë u bënë më të gjatë në hapësirë.
“Ndërsa ky zbulim u paraqit në 2017, ekipi verifikoi këtë ndryshim të papritur me teste të shumta dhe testime të gjenomikës.
Përveç kësaj, një gjetje e re është se shumica e atyre telomeres u shkurtuan brenda dy ditëve nga kthimi i Scott në Tokë. ”
Dhe megjithëse shumica e gjeneve të Scott-it u kthyen mbrapa pasi ishin në Tokë për disa kohë, disa prej tyre nuk vepruan.
Rreth 7% e gjeneve të tij kanë treguar ndryshime afatgjate ose edhe të përhershme.
Scott tha: “Kam lexuar në gazetë një ditë tjetër se 7% e ADN-së im kishte ndryshuar përgjithmonë.
“Dhe unë jam duke e lexuar atë, unë jam si,” Huh, edhe kjo është e çuditshme. ”
Studimi i ADN-së së Scott-it mund të ketë implikime të mëdha në planet e NASA-s për t’i vënë njerëzit në hapësirë ​​gjatë një kohe të gjatë.
NASA – si dhe misioni i SpaceX i Elon Musk – janë duke kërkuar në të mundësinë e astronautëve që udhëtojnë në Mars.
Por një udhëtim i tillë do të duhej të paktën tre vjet.
Dhe tani shqetësimet janë ngritur që trupi i njeriut nuk mund të përballojë një mision të tillë, me ADN-në në trup transformohet rrënjësisht me efekte të panjohura.
Be the first to comment

Leave a Reply