Gashi: Kushtetutën ta ndrojmë me kusht që kjo të mos ndikojë në identitetin e maqedonasve tanë, as në gjuhën e tyre !?
Gashi vazhdon me këmbëngulje të deklarojë se duhet mbrojtur identiteti maqedonas në raport me Zgjidhjen e çështjes të emrit me Greqinë. Së fundmi ai në një deklaratë për portalin libertas mes tjerave deklaroi:

Maqedonasit, për të cilët është aq e rëndësishme identiteti etnik, duhet ta ruajnë këtë shtet, sepse kjo është e vetmja mënyrë për ta ndërtuar atë identitet. Dhe nëse nuk bëhemi pjesë e NATO-s, Maqedonia mund ta rrezikojë seriozisht stabilitetin e saj dhe, në këtë mënyrë, ta rrezikojë etninë e maqedonasve. Sepse, ndryshe nga shqiptarët të cilët e ndërtonin nacionalizmin e tyre në një shenjë kulturore, ndërsa nacionalizmi maqedonas buron më shumë nga shteti. Kjo është arsyeja pse ky vend duhet të mbijetojë, dhe NATO është një garanci e rëndësishme.

Nga ana tjetër, shqiptarët në Maqedoni janë me siguri 100% të vendosur për t’u bashkuar me NATO-në . Nëse e shohim situatën nga një prizëm më lartë dhe shikojmë hartën gjeopolitike dhe të sigurisë, pa dyshim do të jemi të bindur se anëtarësimi në NATO është i domosdoshëm për të ardhmen tonë edhe si popuj edhe si shtet. Të gjitha opsionet tjera janë të padëshirueshme për ne.

Dhe kur shohim mosmarrëveshjen për emrin brenda kësaj, ne mund të kuptojmë se disa zbritje janë të vlefshme. Në këtë aspekt , për mua dy momente janë të rëndësishme: identiteti i ri shtetëror duhet të jetë gjithëpërfshirës që të gjithë mund ta përfaqësojnë dhe ta njohin atë, dhe jo vetëm një bashkësi etnike, ndërsa e dyta – mendoj se ne si shtet në kurriz të NATO-s, nëse është nevoja duhet të pranojmë ta ndryshojmë Kushtetutën, me kusht që kjo të mos ndikojë në identitetin e maqedonasve tanë, as në gjuhën e tyre. Në fund të fundit, si edhe të emërosh dikë tjetër, identiteti varet nga ajo se si ndihesh.
Be the first to comment

Leave a Reply