Ilaçi i ri për femrat që nuk mund të mbesin shtatzënë
Shkencëtarët britanikë kanë zbuluar hormonin i cili do të mund të lirojë hormonet e nevojshme për ovulim.

Hormoni kishpeptin është rregullatori kryesor në reproduksion dhe njerëzit nuk kalojnë në pubertet pa këtë hormon.

Shkencëtarët bëjnë me dije që jo shumë kohë më parë është zbuluar që këtë hormon e lëshon relaksimi i hormoneve që e kontrollojnë ciklin menstrual tek femrat që nuk mund të mbesin shtatzënë.

Pesë femra me këtë problem të cilat nuk kanë pasur cikël menstrual e kanë marrë hormonin kishpeptina, që ka rezultuar 48 herë më lirshëm në hormonin luteinzing (LH) dhe 16 herë më shumë në lirimin e hormonit folikulo-stimulues (FSH).

Hulumtuesit e njohur britanez nga Univesiteti Imperial College London besojnë që zbulimi i tyre do të mund të sjellë deri tek shërimi i ri tek femrat që nuk mund të mbesin shtatzënë dhe që nivelin e këtij hormoni e kanë shumë të ulët.

Udhëheqësi i këtij hulumtimi, dr. Valijit Dilo ka thënë se ky hulumtim tregon që kishpepina është një ilaç i cili premton shërimin e fertilitetit, pasi që rezultatet ka treguar që shërimi me këtë ilaç kthen funksionin reproduktiv tek femrat që e kanë këtë hormone shumë të ulët.

Ndërkaq një ndër shtatë çifte kanë problem me reproduktivitet, edhe pse shumica nga ta janë pjellorë
Be the first to comment

Leave a Reply