Kimistë gjejnë dëshmi të reja se jeta mund të ketë filluar në hapësirë
Këto ditë, basti më i mirë e njerëzimit për të shpjeguar se si filloi jeta vjen nga babai i evolucionit, Charles Darwin, i cili propozoi që blloqet ndërtuese të jetës të krijoheshin së bashku në një “pellg të ngrohtë të vogël” – një përzierje e thatë e kimikateve që kërkuan së bashku për të formuar ARN , ADN, dhe acidet e tjera nukleike që ruajnë udhëzimet për jetën.

Por ku ishte pellg i ngrohtë i vogël?

Shumë shkencëtarë besojnë se ajo ekzistonte në Tokë, ka shumë të ngjarë afër shfrynjes së nxehtë hidrotermale në shtratin e detit. Ekziston edhe një kontigjent i vogël që beson se jeta doli në tokë, midis shkëmbinjve vullkanikë. Por ekziston një kontingjent edhe më i vogël – por gjithnjë e më i sigurt – që mendon se jeta shfaqet në hapësirë ​​dhe të dhënat e botuara në Journal of Physics Kimike të martën japin mbështetje për hipotezën e tyre të guximshme, transmeton lajmi.net.

Hulumtuesit nga Universiteti i Sherbrooke në Kanada kishin nisur të zbulonin nëse molekulat organike që mund të kishin bërë supë primordiale mund të kishin mbijetuar në kushtet e vështira të hapësirës në vendin e parë. Për ta bërë këtë, ata duhej të ndërtonin një kopje të hapësirës – rrezatimi jonizues, vakuumi dhe të gjitha – brenda një laboratori.

Ata filluan duke krijuar filma të akullta, të ngrira nga uji dhe elementë të tjerë që do të gjenin me bollëk në hapësirë, si metani. “Fletët molekulare” si këto, shpjegojnë në letër, formojnë rreth grimcave të pluhurit në hapësirë, si dhe në sipërfaqet e kometave, asteroideve dhe hënave dhe është në këto kushte të akullta që kimikatet do të mund të bashkohen më së shumti – nëse katalizatori i duhur vjen së bashku.

Nëse ka një bollëk të një gjëje në hapësirë, është rrezatimi, energjia e valëve elektromagnetike që, në thelb, nuk kanë nevojë për një medium për të udhëtuar. Mund të lëvizë edhe përmes vakumit të hapësirës (ngrohja nga dielli, për shembull, udhëton tek ne nëpërmjet rrezatimit). Studiuesit thanë në bazë të hulumtimeve të mëparshme se shpërthimi i molekulave me rrezatim do të nxiste reagimet kimike që krijojnë molekula organike, të cilat mund të bashkohen për të formuar blloqet e jetës.

Lloji i veçantë i rrezatimit që ata hetohen është rryma e elektroneve me energji të ulët, ose LEEs – elektronet që rrëzohen nga materiali kur ata janë të shkrirë nga lloje të tjera të rrezatimit, si rrezet X. Këta elektronë të lirë shkulen nga fusha magnetike dhe përhapen rreth hapësirës, ​​ku ata shumë mirë mund të ngjallin një copë akulli molekular. Pra, në sistemin e ftohtë, të akullt, të vakumit që ata ndërtuan, kërkuesit vendosën disa filma të ngrirë dhe i sulmuan ato me rrezet e LEE.

Siç bënë ata, ata shihnin krijimin e pararendësve të jetës: Molekulat organike të vogla si propileni, etani dhe acetileni u formuan në metan të ngrirë, duke u futur në film dhe etanoli u formua në filmat e ngrirë të oksigjenit dhe metanit. Ata gjithashtu panë gjurmë metanol, acid acetik dhe madje formaldehid, edhe pse këto u liruan nga akulli, duke lënë prapa gjurmët e tyre molekulare.

Natyrisht, vetëm për shkak se këto prekursorë mund të formohen në hapësirë ​​nuk do të thotë se ata bënë dhe madje edhe nëse kjo ishte e vërtetë, nuk ka dëshmi se ata rastësisht u bashkuan për të formuar ADN – të paktën jo ende. Por pastaj përsëri, shkencëtarët nuk janë saktësisht të sigurt se si do të kishte ndodhur në Tokë, qoftë në det ose në tokë. Dhe kështu, ashtu si me kaq shumë kuriozë të njerëzimit në origjinën e jetës siç e njohim, ky zbulim ka çuar vetëm në më shumë pyetje.
Be the first to comment

Leave a Reply