Kujdes prindër, ja pse duhet të kontrolloni telefonin e fëmijëve gjatë natës!
Zjarrfikësit kohët e fundit kanë bërë një paralajmërim publik në lidhje me celularët dhe karikuesit në shtratin tuaj. është e zakontë që prindërit dhe fëmijët të flenë me celularë, në të njëjtën dhomë. Në të vërtetë, mbi 50% e adoleshentëve raportojnë të flenë në gjumë me celularët e tyre duke i karikuar afër krevatit e madje shpesh nën jastëkët e tyre.

Rreziqet e zjarrit nga karikuesit e telefonit
Karikuesit për telefonat, tabletët, laptopët dhe pajisjet e lojrave krijojnë nxehtësi të tepruar; pa ventilim të mjaftueshëm, zjarret mund të shpërthejnë. Incidentet si këtokanë ndoshur shpesh. Një bateri e gabuar rrit rrezikun nga zjarri, duke rrezikuar të gjithë familjen. Është e rëndësishme që telefoni juaj të qëndrojë larg krevatit pa marrë parasysh llojin e teknologjisë që po përdorni, mund të ndihmojë në mbrojtjen e familjes suaj.

Rreziqet e karikimit të telefonit në shtrat
Përfitimi i mbajtjes së telefonit larg nga krevati është zvogëlimi i efekteve negative që mund të ketë në ciklin tuaj të gjumit. Ora “natyrore” e trupit tuaj është e rregulluar me dritë; ishte kryesisht dielli. Sot, shkencëtarët kanë gjetur se duke shikuar dritën blu (që del nga celularët, tabletët dhe ekranet televizive) mund të ndikojë në ritmet e qarkullimit të trupit tuaj në mënyrë që lirimi natyral i hormoneve që shkakton gjumi të ndërpritet. Jo vetëm që drita blu e prish cilësinë e gjumin tuaj, por rrezikoheni dhe nga sëmundjeve të rënda, si diabeti dhe madje edhe kanceri. Sipas një studimi të Harvardit, kur ciklet e gjumit të njerëzve ndryshohen rregullisht, hormonet e tyre të leptinit ulen (kështu që nuk ndjehen të ngopur pas ngrënies) dhe nivelet e tyre të sheqerit në gjak janë rritur. Studime të shumëfishta kanë bërë lidhjen e punës gjatë natës dhe ekspozimit në dritë, ndaj kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe obezitetit. Megjithatë, çfarë mund të jetë faktori më shqetësues, është se teknologjitë e reja kanë një element të dukshëm të varësisë. Si ta zvogloni rrezikun tuaj

Ja disa udhëzime:
• Përdorni dritat të kuqe të errëta për drita nate. Drita e kuqe ka fuqinë më të vogël për të zhvendosur ritmin cirkadik dhe për të shtypur melatoninën.
• Shmangni shikimin në ekranet e ndritshme 2-3 orë para se të flini.
• Nëse punoni natën ose përdorni shumë pajisje elektronike gjatë natës, merrni në konsideratë mbajtjen e syzeve të bllokimit të dritës blu ose instalimin e një aplikacioni që filtron gjatësinë e valës blu / gjelbër gjatë natës.
• Ekspozoni veten me shumë dritë të ndritshme gjatë ditës, e cila do të rrisë aftësinë tuaj për të fjetur gjatë natës, si dhe përmirësimin e gjendjes tuaj dhe vigjilencën gjatë ditës
Be the first to comment

Leave a Reply