Ky zbulim tregon sa “larg” ka shkuar njerëzimi në luftën ndaj planetit!
Një ekspeditë e udhëhequr nga Britania ka zbuluar grumbuj të konsiderueshëm të polistirenit që gjendet në zonat e ngrira dhe të largëta të Oqeanit Arktik.

Gjetja e dëshpëruar, vetëm 1.000 milje nga Poli i Veriut, është e para e bërë në një zonë që më parë ishte e paarritshme për shkencëtarët për shkak të akullit të detit. Mbeturinat zbulohen për herë të parë në një zonë kaq të thellë të oqeanit më të ftohtë të botës, i cili gjithnjë e më shumë po ndotet nga plastika.

Një ekip shkencëtarësh nga Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Norvegjia dhe Hong Kongu, të kryesuar nga biologu detar

Tim Gordon i Universitetit të Exeter, tha se zbulimi konfirmoi se sa larg është përhapur ndotja plastike.
Kjo ka nxitur frikën se mbeturinat plastike po rrjedhin në Arktik, ndërsa akulli po shkrihet për shkak të ndryshimeve klimatike.

Shkencëtarët e misionit “Arctic Mission”, u përpoqën të zbulonin blloqet e polistirenit qindra milje nga toka në zona që deri vonë ishin mbuluar nga akulli gjatë gjithë vitit.

Ata gjetën dy pjesë të mëdha në buzë të pellgjeve të akullta midis blloqeve 77 dhe 80 në veri, në mes të ujërave ndërkombëtare të Oqeanit Arktik qendror.

“Për 25 vjet, unë kam eksploruar Arktikun dhe kurrë nuk kam parë sende të tilla të mëdha dhe shumë të dukshme të mbeturinave”, tha shkencëtari Pen Hadow, personi i vetëm që kishte udhëtuar vetëm, pa furnizim, nga Kanadaja në polin verior.

“Gjetja e copave të mbeturinave si kjo është një shenjë shqetësuese që shkrirja e akullit mund të lejojë që nivelet e larta të ndotjes të depozitohen në këto zona“, tha Gordon.

“Kjo është potencialisht shumë e rrezikshme për kafshët e egra të Arktikut”.
Shkalla e shkrirjes së akullit është rritur në mënyrë dramatike për shkak të ndryshimeve klimatike. Rreth 40% e Oqeanit Arktik qendror tani është i lundrueshëm në verë.
Vlerësimet sugjerojnë se ka më shumë se 5 trilionë copë plastike që lundrojnë në sipërfaqen e oqeaneve të botës.

Dr. Ceri Lewis, këshilltar shkencor i ekspeditës në Universitetin e Exeter, ka paralajmëruar më parë se njerëzit prodhojnë rreth 300 milionë ton plastikë në vit, sa pesha e të gjithë njerëzve në planet.
Rreth gjysma e të gjitha prodhimeve plastike përdoren një herë dhe pastaj hidhen.
Një shqetësim i rëndësishëm është se pjesët e mëdha plastike mund të prishen në “mikroplastikë” – grimca të vogla që konsumohen rastësisht nga kafshët që ushqehen me filtra.
Grimcat mbeten në trupat e kafshëve dhe kalojnë në zinxhirin ushqimor duke kërcënuar kafshë të egra në të gjitha nivelet nga zooplanktoni deri te grabitqarët polarë.
Në një përpjekje për të vlerësuar praninë e mikroplastikës në ujërat e Arktikut, shkencëtarët kanë për qëllim të provojnë mostrat e ujit të detit të mbledhur në rrjeta me vrima më të vogla se një milimetër.
Be the first to comment

Leave a Reply