Misteri i gurëve të rrumbullakët në Arktik
Shumë larg nga veriu i ngrirë dhe i braktisur i planetit tonë ndodhen sekrete të shumta.

Në ishullin rus të Champit në arkipelagun e Tokës së Franz Josipit, një grup studiuesish gjetën një duzinë topa misterioze në formë guri, transmeton ksp. Këto sfera të përkryera sferike mund të gjenden në të gjithë ishullin, sikur të ishin pemë.

Ndërsa akullnajat shpërbëhen për shkak të diellit dhe rritjes së temperaturës, shfaqen më shumë nga këto sfera të çuditshme.

Gjeologu austriak Sepp Fridhuber thotë se ka të ngjarë të ketë lidhje me çimentimin. Një proces afatgjatë me anë të të cilit janë depozituar mineralet rreth një bërthame të përbashkët.

Ato formohen më së shpeshti rreth materialit organik, gjetheve ose guaskës, pastaj mblidhen thjesht sedimentet rreth këtij bërthamë organike. Ato mund të jenë në forma të ndryshme, por shpesh kanë sfera të parregullta, andaj ata marrin emrin “topat e këmbëve”.
Be the first to comment

Leave a Reply