Papandreu në parlamentin grek, kërkon legalizimin e kanabisit
Ish-kryeministri i Greqisë dhe lideri i socialistëve PASOK-ut, Jorgos Papandreu nga foltorja e Parlamentit i ka kërkuar sot qeverisë “Tsipras” legalizimin e kanabisit në vend.

Për dekriminalizimin e plotë e kanabisit për përdorim farmaceutik dhe personal Jorgos Papandreu ka folur sot në Parlament gjatë shqyrtimit të ligjit. Deklarata e tij vjen në një kohë kur vendi fqinj po përballet me kriminalitetin e shtuar të trafikut të lëndëve narkotike, ku një nga furnizuesit kryesorë të kanabisit në Greqi është Shqipëria, shkruan Koha Jonë.

Ja deklaratat e kreut të PASOK-ut

George Papandreu filloi fjalimin e tij duke thënë se kriza e gjatë me memorandume dhe shkurtimet e pagave ka bërë që shumë qytetarë të përdorin substanca.

Papandreu gjithashtu siguroi të dhëna mbi efektet e mundshme të kanabisit në pacientët me kanabis.

“Kanabisi mjekësore është përdorur për të reduktuar dhimbje, inflamacion, problemet e kontrollit të muskujve, për të kontrolluar konfiskimet, për trajtimin e sëmundjeve mendore. Ndihmon pacientët me sklerozë të shumëfishtë ose ata me HIV për të menaxhuar problemet e tyre. Ajo gjithashtu mund të përdoret për të shkatërruar qelizat e kancerit dhe për të zvogëluar tumoret. Në kushtet e efekteve anësore studimet kanë treguar se nga 4779 pacientë të cilët kanë raportuar ngjarjet negative 96% nuk ??janë konsideruar serioze nga studiuesit është efekte për këtë arsye shumë të vogla anësore”- tha ai.

Papandreu përfundoi fjalimin e tij duke vendosur dilemën morale që shtetet duhet të shqetësohen.

“Dilema morale është e thjeshtë, dilema nuk është nëse ne jemi për apo kundër drogës në qoftë se ne jemi për apo kundër përdorimit të kanabisit, dilema morale është nëse politikat tona të shpëtuar jetën, ose në qoftë se politika po shkatërrojnë jetën tonë”- u shpreh Papandreu.

Siç tha ai, “shtetasit grek po kalojne një periudhë të gjatë të barrës financiare dhe për shkak të këtyre kushteve përdorimi i substancave është rritur”.

Ish-kryeministri foli direkt në favor të dekriminalizimin e kanabisit, jo vetëm për përdorim mjekësor dhe për përdorim personal duke thënë se kanabisi është më pak e rrezikshme se edhe alkool dhe cigare.

“Kanabisi është një nga substancat më pak të rrezikshme dhe rreziku i tij është edhe më i ulët në lidhje me alkoolin dhe cigaret. Unë mendoj se duhet të dekriminalizuar përdorim personal dhe kultivimin e sasive të vogla për përdorim personal”, tha ai.

Madje i kërkoi që të certifikohen kultivimit të kanabisit për përdorim personal të thjeshtë në vendin fqinj.

“Nocioni se duke përdorur kanabis hapë derën për substanca të tjera më të vështira është një mit. Kur dikush shkon në droga të forta ka kontakt me rrjetet e trafikimit dhe për këtë arsye çështja është se si do të largohet nga këto rrjete. Mendimi im personal është në favor të dekriminalizimin e kanabisit për qëllime mjekësore dhe për përdorim personal dhe të thjeshtë “- deklaroi Papandreu.
Be the first to comment

Leave a Reply