“Rruga drejt zgjidhjes së çështjes së emrit mundet të jetë e gjatë”
Burimet nga Ministria e Jashtme greke për “Kthimerini” thonë se rruga drejtë zgjidhjes mundet të jetë e gjatë. Gazeta, komenton se kjo është për shkak të zhvillimeve të brendshme në në të dyja vendet në të kaluarën.

“Burimet të Ministrisë së Jashtme thonë se rruga për një zgjidhje mund të zgjas për një kohë të gjatë. Në fillim kishte optimizëm se periudha deri në ditën e Pashkëve mundet të çoj në zgjidhjen përfundimatare, e cila thjeshtë do të ratifikohej në muajin prill ose maj, në mënyrën që do zgjedhte secila palë. FYROM sigurisht me refendum. Megjithatë, në praktikë dallimi u treguar shumë më serioze nga ato çka ishin menduar në fillim, jo aq shumë për shkak distancës diplomatike, por për shkak të pengeasve serioze politike të cilat po përballen të dyja qeveritë muajin e kaluar”, shkruan Kathimerini.

Gazetari duke komentuar mbi takimet e Nikos Kotzias në Shkup, shton se ky lloj i lëvizjeve diplomatike në mes Athinës dhe Shkupit për herë të fundët kishte ndodhur në vitin 1995, me nënshkrimin e marrëveshjes së përkohëshme.

Sipas AIM, mediat në Greqi po komentojnë se tani të gjitha sytë janë të drejtuar nga takimet që do të realizohen në Vjenë ditën e premte mes shefave të diplomacisë dhe të dërguarit të posaçëm nga OKB-së, Matthew Mimetz, ku vlerësojnë progres në negociata.

“Pas paraqitjes së pozicioneve të reja, më 29 dhe 30 mars nën kujdesin e OKB-së, nuk do të priten zhvillime të reja para Pashkëve, por më vonë, a ka mundësi shumë më vonë. Athina edhe më tej insiston në ndryshime kushtetuese, për emrin me për përdorim të brenshëm dhe të jashtëm, ndërsa dëshirojnë marrëveshje për mospërkthim të emrit”, shkruan gazeta greke.

“Shfaqja e emrit të ri mundësia për përkthium në gjuhët tjera (veçanëstisht në gjuhët zyrtare të Kombeve të Bashkuara) duketz se është kthyer në një “gjëmb” në negosciata në mes Greqisë dhe FYROM-it, siç doli nga konfrerenca për shtyp e Nikos Kotzias dhe Nikolla Dimitrov, shkruan “To Vima” dhe komenton se kjo do të thotë “për Shkupin paraqet problem serioz për të pranuar një emër të pavërtetë, diçka që Athina ka thënë publikisht po përpiqet”.
Be the first to comment

Leave a Reply