Truri i femrave është më aktiv sesa i meshkujve
Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se femrat përjetojnë më shumë aktivitet në më shumë regjione të trurit sesa meshkujt.

Shkencëtarët nga Klinika Amen në Newport Beach, Kaliforni, kanë vëzhguar rreth 46,000 studime për trurin me shpresën se do të kenë kuptim më të mirë të asaj se si ndikojnë çrregullimet neurologjike në dy gjinitë.

P.sh., përderisa meshkujt kanë rrezik më të madh për t’u diagnostikuar me ADHD, femrat kanë më shumë rrezik të diagnostikohen me alzheimer, depresion dhe çrregullime të shqetësimit.

Sipas shkencëtarëve, kjo ndodh sepse femrat kanë më shumë aktivitet të trurit në korteksin parafrontal – regjion i cili ka të bëjë me vendimmarrjen, përqendrimin dhe kontrollin impulsiv.

Gjithashtu femrat kanë qarkullim më të madh të gjakut edhe në regjionin lambik, i cili i kontrollon funksionet bazike si uria, etja, etj. /Telegrafi/
Be the first to comment

Leave a Reply