Zjarret tërbohen nëpër Portugali 
Zjarre shpërthen në të gjithë Portugalinë pas një rritjeje të temperaturave dhe erërave të forta, me më shumë se 1,500 zjarrfikës të vendosur për të trajtuar 17 flakë të ndara.

Ndryshimi i motit sjell një fund të ditëve të ftohta që shërbeu si një afat të shkurtër nga një valë shpërthimi, duke përfshirë një që vrau 64 vetë në qershor.

Numri i zjarreve u rritën nga shtatë në 17 në hapësirën e disa orëve, me zonat më të prekura në Portugali qendrore dhe veriore.

Një shteg i autostradës kryesore të Portugalisë, veri-jug, A1, ishte mbyllur për shkak të një flakërimi. Retë masive të tymit parandaluan përdorimin e avionëve që hynin në ujë në disa vende. Nuk u raportua asnjë dëmtim.

Temperaturat parashikohen të vazhdojnë të rriten në ditët në vijim, gjë që mund të përkeqësojë atë që tashmë është një vit i keq për zjarret në pyje.

Portugalia zakonisht ka zjarre pyjore në verë, por këtë vit ka qenë veçanërisht e pafavorshme, sepse rreth 80 përqind e vendit po përjeton kushte “të rënda” ose “ekstreme” të thatësirës.

Zjarret në Portugali këtë vit kanë përbërë më shumë se një të tretën e pyjeve të djegura në të gjithë 28 vendet e Bashkimit Evropian.

Shërbimi i BE për Menaxhimin e Emergjencave thotë se pothuajse 140,000 hektarë (346,000 hektarë) pyjore portugeze u qartësuan deri në 5 gusht. Në BE, janë djegur rreth 380,000 hektarë (939,000 hektarë).

Agjencia thotë se zona e pyjeve të zeza në Portugali deri në 5 gusht është rreth pesë herë më e madhe se mesatarja e regjistruar në vend midis 2008 dhe 2016.

/telegraph/
Be the first to comment

Leave a Reply